Startsida Historia Museet idag Aktuellt Besöka oss Kontakta oss Öppettider Länkar Samarbetspartners
Museet
Huset

1988 är ett viktigt grundår för detta museum.

Detta år firade Grafiska Fackföreningen Helsingborg 100 år och den av Riksutställningar producerade vandringsutställningen Typer, Tryck och Typografer blev ett av jubileumsarrangemangen inrymt i den gamla Prästgårdslängan på Fredriksdals Friluftsmuseum. Utställningen som regisserats av Göran Carlsson anpassades för visning i Prästgården av Riksutställningars manskap under ledning av Henri Paul Amat och breddades ytterligare med maskiner utlånade från stadens tryckerier samt Rönnowska skolans grafiska utbildning.

Dåvarande grafikern Bertil Hagberg och ombudsman Stig Wall ansvarade för denna del av jubileumsfirandet som också omfattade idén att bemanna den s.k. levande delen. Stadens fem äldsta tryckerier inbjöds att medverka under utställningstiden sommaren 1988. Allers, Bergstens Tryckeri, Helsingborgs Dagblad, Helsingborgs Litografiska Anstalt samt Schmidts Boktryckeri deltog under ledning av Gideon Beil.

publiciteta.eu sesamphoto.nu Svenska English